top of page

CHECKLISTA

Som ny student är det mycket att hålla reda. Nedan ger vi därför lite tips och praktiskt information kring vad som kan vara bra att tänka på som ny student.

Centrala Studiestödsnämnden (CSN)

Hos CSN ansöker du om studiemedel. Du får behålla dina studiemedel så länge du varit registrerad på och läst alla kurser du fått studiemedel för, även om du inte klarat studieresultaten. Om du däremot läst färre poäng eller kurser än du fått studiemedel för, måste du betala tillbaka det du fått för mycket. För att du ska kunna få nya studiemedel, måste du läsa in de poäng du saknar.

Studentbostad

I Sundsvall kommun finns det bostadsgaranti för heltidsstudenter vid Mittuniversitetet. Detta sker främst genom Mitthem men även genom andra aktörer. Det finns många olika typer av bostäder allt från delade korridor till 2 rums lägenheter. Vad som finns ute varierar dock när du ansöker. Se därför till att vara ute i god tid.

För mer information och anmäla sig för en bostad görs på deras hemsida https://www.mitthem.se/artikel/student

Andra aktörer som finns är:

Sundsvall
- Mitthem (med bostadsgaranti)
- Sidsjöfastigheter
- K2A Studentbostäder:
- GrönborgsgatanVästern (vid förrådet) och bygget vid Åkroken påbörjas inom kort.

Härnösand (5 mil från Sundsvall)
- Härnösandshus

Timrå (2 mil från Sundsvall)
- Timråbo

Bostadsbidrag

Om du är under 29 år kan du ansöka om bostadsbidrag via Försäkringskassan. Om du kan få bostadsbidrag och hur mycket du kan få beror på dina inkomster, din boendekostnad och bostadens typ och storlek.

Folkbokföringsadress

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Med en e-legitimation kan du använda Skatteverkets e-tjänst för att göra flyttanmälan, snabbt och enkelt.

Eftersändning av post

Beställ eftersändning av post om du vill vara säker på att alla brev hittar fram till din nya adress.

Hemförsäkring

Kontakta ett försäkringsbolag och tänk klokt. En drulleförsäkring är guld att ha, om du råkar spilla kaffe i datorn eller tappa din telefon.

Medlemskap i studentkåren

Genom medlemskap i studentkåren har du möjlighet att påverka och vara delaktig i studentkårens verksamhet. Dessutom får du ta del av studentkårens medlemsexklusiva rabatter! Bli medlem NU

Studentportalen

Studentportalen är ett av dina viktigaste verktyg under din studietid. Här hittar du ditt schema och information om utbildningsmaterial med mera. Det är också här du registrerar dig på varje kurs.

MIUN-tagg

MIUN-taggen har flera funktioner:

- Passering: Miun-taggen fungerar som ditt passerkort i kortläsarna vid ingångar och ger dig tillträde till de lokaler du ska ha tillgång till, beroende på var du studerar eller var du är anställd.

- Utskrifter: Miun-taggen fungerar även för att hämta ut dina utskrifter på våra skrivare.

- ID-handling: Miun-taggen kommer att gälla som intern ID-handling för studenter och anställda vid Mittuniversitetet och bekräftar att du har en giltig tillgång till universitetets lokaler, funktioner och tjänster. Tjänsten kommer lanseras under 2024.

Registrera på kurs

Du måste registrera dig på varje ny kurs för att erhålla studiemedel, få tillgång till lärplattformen och erhålla poäng för kursen. Du kan registrera dig på en kurs tidigast två dagar innan den börjar.

Utbildnings- och kursplaner

Utbildnings- och kursplaner är viktiga juridiska dokument som kan sägas utgöra ett kontrakt mellan dig som student och lärosätet där det specificeras vad du som student kan förvänta dig att din utbildning ska innehålla men också vilka krav som ställs på dig som student för att kunna genomföra utbildningen.

utbildningsplanen hittar du detaljerad information om ditt program, bland annat utbildningens mål, den huvudsakliga uppläggningen av utbildningsprogrammet, vilka kurser som ingår samt den examen som utbildningen leder till.

Varje kurs har en kursplan. Den innehåller information om kursens mål, innehåll, omfattning och examination samt kurslitteratur. En lärare är skyldig att följa det som står i kursplanen och läraren kan därför inte kräva något av dig som student som inte finns skrivet i kursplanen.

Kurslitteratur

För att klara studierna behöver du läsa en hel del kurslitteratur. Det finns många sätt att klara av långa litteraturlistor utan att ruinera sig.

Låna

När du studerar på Mittuniversitetet får du automatiskt ett biblioteks­konto ungefär en timme efter att du aktiverat ditt konto till studentportalen. Du använder sedan ditt studentinlogg för att låna och reservera böcker och för att komma åt bibliotekets resurser hemifrån. Biblioteket har minst två exemplar av de obligatoriska kursböckerna. Du kan också kolla upp om det finns möjlighet att låna litteratur från studenter som läst kursen tidigare. Hör dig för med faddrarna och håll ögonen på anslagstavlor och olika Facebook-grupper.

Köpa

Kolla upp eventuella studentrabatter hos lokala bokhandlare och sök efter lägsta pris i näthandeln. Här är några axplock av ställen där du kan köpa både ny och begagnad studentlitteratur:
www.adlibris.com/student
www.bokus.com/student
www.bokus.com/begagnad-kurslitteratur
www.facebook.com/groups/MIUN.Studentlitteratur
www.studentapan.se

www.campusbokhandeln.se

Servicecenter

Servicecenter kan du som student få hjälp med allt från praktiska frågor om parkeringsmöjligheter, hämta ut MIUN-kortet eller att hitta rätt lokal till funderingar om studier och utbildningsstöd. I Servicecenter kan du också köpa kontorsmaterial och profilprodukter. Förutom personal från Servicecenter finns även studentkåren och IT-helpdesk på plats under begränsade tider.

Kollektivtrafik

Studenthälsan

Kursschema

På Mittuniversitetet använder de sig av schemaläggningsprogrammet TimeEdit.

Både studenter och personal har tillgång till schemavisning via hemsidan eller via prenumeration av sitt schema genom sin dator, smartphone eller surfplatta. Schemat ska finnas tillgängligt för studenten senast fyra veckor före kursstart.

Länk till timeedit där du hittar ditt kursschema finns här 

bottom of page